ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın iç sorunlarla boğuştuğunu ve stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı’nın açılması için ABD’den talepte bulunduğunu iddia etti. Trump, “İran az önce bize ‘çöküş aşamasında’ olduklarını bildirdi. Liderlik sorunlarını çözmeye çalışırken (bence bunu başaracaklar!), bizden Hürmüz Boğazı’nı bir an önce açmamızı istiyorlar.” ifadelerini kullandı.
Bu iddia, uluslararası enerji ve güvenlik açısından kritik bir bölge olan Hürmüz Boğazı üzerinden yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. İran’ın stratejik bir bölgenin yeniden açılması için ABD’den yardım istediği yönündeki bu açıklama, bölgedeki hassas dengeler açısından dikkat çekiyor.
Öte yandan, ABD’deki siyasi atmosferdeki gerilim ve güvensizlik ortamına ilişkin değerlendirmeler de öne çıkıyor. Son dönemde yaşanan bazı olayların ardından sosyal medyada çeşitli komplo teorilerinin hızla yayıldığı belirtiliyor. Siyasi kutuplaşmanın arttığı dönemlerde hem destekçilerin hem de karşıtların benzer şekilde şüpheci yaklaşımlar geliştirdiği gözlemleniyor.

