Ankara Kent Konseyi’nde, Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) tarafından düzenlenen “Dijital Şiddet: Gençler Arasında Siber Zorbalığı Önlemede Medyanın Sorumluluğu” paneli, dijital dünyanın getirdiği riskler ve medyanın bu konudaki rolü üzerine önemli değerlendirmelere ev sahipliği yaptı. Panele, TİMBİR yöneticileri, akademisyenler, medya temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda katılım oldu.
Programın açılış konuşmasını yapan TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, siber zorbalığın artık yalnızca bireysel değil, toplumsal bir sorun haline geldiğini vurguladı. Basa, dijital medyanın doğru, etik ve sorumlu yayıncılık anlayışıyla hareket etmesinin altını çizerek, “Dijitalleşmenin hayatımızın her alanını kuşattığı bir çağda yaşıyoruz. Gençlerimiz ekranların arkasında da bir hayat kuruyor; eğitim alıyor, sosyalleşiyor, fikir üretiyorlar. Ancak bu büyük fırsatlar, ciddi riskleri de beraberinde getiriyor.” dedi.
TİMBİR Yüksek İstişare Kurulu Genel Sekreteri Prof. Dr. Zakir Avşar ise iletişim teknolojilerinin hayatı dönüştürdüğünü, bu dönüşümün hem fırsatlar hem de yeni riskler sunduğunu belirtti. Avşar, “Teknolojiden vazgeçemeyeceğimize göre, nimetlerinden faydalanırken sorunlara da kafa yormamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Panelin birinci oturumunda moderatörlük yapan Prof. Dr. Selman Tunay Kamer, siber zorbalığın çocukları ve gençleri en hassas şekilde etkilediğini ve toplumun tamamını ilgilendiren bir sorun olduğunu vurguladı. Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyda Kuloğlu, dijital şiddetin tanımını yaparak, bunun gerçek hayattaki şiddet biçimlerinin dijital ortama taşınmasıyla oluştuğunu ve mağdurlar üzerinde ciddi etkiler yarattığını açıkladı. Kuloğlu, “Dijital şiddet yalnızca kötü bir yorumdan ibaret değil; taciz, tehdit, takip, mahremiyet ihlali gibi birçok boyutu var. Ekran üzerinden gerçekleşmesi, etkisini azaltmıyor.” dedi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nazif Kutay Erden, dijital şiddetin görünmez olmasına rağmen bireyler üzerinde ağır sonuçlar doğurabildiğini belirterek, “Dijital dünya yeni bir savaş alanı haline geldi.” yorumunu yaptı. Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nimet Özgül Ünsal ise internet ve sosyal medyanın hayatı dönüştürürken kişisel verilerin korunmasının önemine dikkat çekti ve dijitalleşmenin toplumsal yapıları değiştirdiğini ifade etti.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eyüp Sabri Erbiçer, siber zorbalıkla mücadelede çocuk ve gençlerin ihtiyaçlarına yönelik önleme ve müdahale programlarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Erbiçer, “Her çocuğa ulaşabilecek modeller geliştirmeliyiz.” çağrısında bulundu.
Programın ikinci oturumunda konuşan TİMBİR Başkanvekili Av. Cüneyd Altıparmak, dijital şiddetle mücadelede akademik çalışmaların saha deneyimleriyle desteklenmesi gerektiğini söyledi. Kent Sosyoloğu Dr. Halil Ecer, dijital alanların artık bir iletişim aracı olmanın ötesinde, bireylerin yaşamını şekillendiren yeni bir sosyal mekâna dönüştüğünü belirtti ve ailelerin bu dönüşümü doğru analiz etmesi gerektiğini ifade etti. Dr. Ecer, “Dijital alanları, göç ettiğimiz yeni bir ‘şehir’ olarak tanımlamalıyız.” dedi.
KKTC Genç TV İmtiyaz Sahibi Ertan Birinci, medyanın dijitalleşmeyle birlikte büyük bir dönüşüm geçirdiğini ve artık yalnızca haber aktaran bir mecra olmadığını dile getirdi. Edirne Ahval Gazetesi İmtiyaz Sahibi Nevser Eraslan, dijital şiddetin toplumsal ve psikolojik bir sorun olduğunu vurgulayarak, ailelerin yasaklayıcı değil, yol gösterici bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini söyledi. Eraslan, “Çocuklarımızı dijital dünyadan tamamen uzaklaştırmak artık mümkün değil. Görevimiz rehberlik etmektir.” ifadelerini kullandı.
TİMBİR Şanlıurfa Bölge Başkanı Mustafa Arısüt, dijitalleşmeyle birlikte gazetecilikte haber doğrulama süreçlerinin kritik hale geldiğini belirtti ve haberi yayımlamadan önce teyit etmenin toplumsal güvenliği ilgilendiren bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Arısüt, “Gazetecilikte en önemli konu haber etiğidir. Haber doğrulamak toplumsal güvenliği ilgilendiren bir sorumluluktur.” dedi.
Program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

