Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) öncülüğünde, inşaat sektöründeki müteahhitlerin uzun süredir dile getirdiği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) asgari işçilik sorunu çözüme kavuştu. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bu yeni düzenlemenin sektördeki önemli bir mağduriyeti ortadan kaldırdığını belirtti. Baran, reel sektörün taleplerine duyarlılık göstererek çözüm üreten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a ve SGK Başkanı Yunus Elitaş’a teşekkür etti.
Bu çözümle birlikte, Ankara’da yaklaşık 40 bin, Türkiye genelinde ise yaklaşık 150 bin müteahhidi ilgilendiren kritik bir sorun daha giderilmiş oldu. Daha önceki uygulamada, inşaat işlerinde SGK’ya bildirilecek prime esas kazanç tutarının hesaplanmasında, inşaatın tamamlandığı tarihteki birim maliyet bedelleri esas alınıyordu. Bu durum, özellikle birden fazla yıla yayılan projelerde müteahhitler için ciddi maliyet artışlarına yol açıyordu.
Yeni düzenleme ile birlikte, bir yıl içinde tamamlanan inşaatlarda mevcut uygulama devam edecek. Ancak birden fazla yıla yayılan projelerde, inşaatın başladığı yıl ile bitirildiği yıl arasındaki tüm yıllara ait birim maliyet bedellerinin aritmetik ortalaması dikkate alınacak. Bu değişiklik, asgari işçilik uygulamasında daha gerçekçi ve makul bir maliyet hesaplaması yapılmasını sağlayarak, sektör üzerindeki önemli bir maliyet yükünü hafifletecek.
ATO Başkanı Gürsel Baran, bu çalışmanın yalnızca Ankara’daki üyeler için değil, ülke genelindeki tüm müteahhitler için önemli bir kazanım olduğunu vurgulayarak, talepleri gündeme taşıyan 35 No’lu İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi’ne de ayrıca teşekkürlerini iletti.

