Moğolistan’da bulunan ve Türk tarihinin en önemli kültürel miraslarından sayılan Bilge Kağan, Kül Tigin, Tonyukuk ve Küli Çor Anıtları gibi eserlerin sahipsiz bırakıldığı ve yeterince korunmadığı belirtildi. Gazeteci Şamil Sadık, gezi incelemeleri sırasında bu tarihi alanların doğal şartlar ve hayvanlar tarafından yıprandığını, birçok eserin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gözlemlediğini aktardı.
Tarihi Eserlerin Yıpranma Durumu
Sadık, Balballar, yazıtlar ve kurganlar gibi değerli kültürel varlıkların korunmasızlığından dert yanarak, bu eserlerin doğal etkilere maruz kaldığını ve zamanla yok olma riski taşıdığını vurguladı. Bilge Kağan ve Kül Tigin Anıtları çevresinde bir müze alanı oluşturulmuş olsa da, Sadık bu alanın sunumunun ve çevre düzenlemesinin eserlerin tarihi önemine yakışır düzeyde olmadığını ifade etti. Diğer tarihi alanlarda ise ulaşım, yönlendirme, koruma ve tanıtım gibi konularda ciddi eksiklikler olduğuna dikkat çekti.
Uluslararası Tanıtım ve Koruma Eksikliği
Moğolistan’ın, barındırdığı kadim Türk eserlerini uluslararası alanda yeterince tanıtamadığını savunan Sadık, bu tarihi mirasın korunmasının sadece Türk dünyası için değil, aynı zamanda Moğolistan’ın kültürel itibarı ve turizm potansiyeli açısından da büyük önem taşıdığını belirtti. Sadık, bu eserlerin gelecek nesillere aktarılabilmesi için acil önlemler alınması çağrısında bulundu.

