Bültene Abone Ol

    Güncel haberleri anında öğrenmek için abone olabilirsiniz

    Son Dakika

    MESS hedefini belirledi

    1 Nisan 2023

    İzmit’te Sanat Akademisi depremzede gençleri bekliyor

    1 Nisan 2023

    Kocaeli’nde Otizm Spor ve Yaşam Evi faaliyete geçti

    1 Nisan 2023
    Facebook Twitter Instagram
    Cumartesi, Nisan 1
    Son Dakika
    • MESS hedefini belirledi
    • İzmit’te Sanat Akademisi depremzede gençleri bekliyor
    • Kocaeli’nde Otizm Spor ve Yaşam Evi faaliyete geçti
    • Marmaris Belediyesi’nden her köye bir iftar sofrası
    • Yenişehirli Kıbrıs Gazisi vefat etti
    • ASKİ Şanlıurfalıların yardımına koştu
    • Manisa Büyükşehir’den Salihli’ye dev yatırım
    • Antakya Medeniyetler Korosu tam not aldı
    • ARNİAD’dan Aktaş’a ziyaret
    • Şile Belediyesi gönüllere dokunuyor
    Facebook Twitter Instagram
    KocaeliPress – Kocaeli HaberleriKocaeliPress – Kocaeli Haberleri
    • Anasayfa
    • Genel
    • Sağlık
    • Siyaset
    • Spor
    • Yerel
    • Asayiş
    • Dünya
    • Eğitim
    • Ekonomi
    KocaeliPress – Kocaeli HaberleriKocaeliPress – Kocaeli Haberleri
    Home»Genel»Efes Selçuk’ta binalar elden geçirilecek

    Efes Selçuk’ta binalar elden geçirilecek

    0
    By kpress on 11 Mart 2023 Genel
    Paylaş
    WhatsApp Facebook Twitter Email Telegram

    Efes Selçuk Belediye Meclisi Mart Ayı Meclis Toplantısı’nın ikinci oturumunda Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in önergesiyle gündeme alınan depreme dirençli kentleşmenin bir adımı olarak Efes Selçuk’ta üretilen binalarda mevcut kanun ve yönetmeliklere ilave olarak alınacak tedbirler ve uygulanacak denetimler ile madde belediye meclisinden oy birliği ile geçti.

    İZMİR (İGFA) – Konu ile ilgili olarak Meclis’i bilgilendiren Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Biliyorsunuz Türkiye’de bir deprem yönetmeliği var. Bütün yapı denetim firmalarının denetlendiği bir mevzuat var. Bu mevzuat dahilinde belediyenin sorumlulukları var ama son depremlerle yaşadık ve gördük ki; bu mevzuatın yeterli olmadığı eski sistemde belediyenin daha fazla işin içerisinde olduğu binalar çok daha doğru yapılan şeyler. Yapı denetim firması haricinde mevzuatta hiçbir yükümlülük ve sorumluluğumuz olmamasına rağmen meclise getirmiş olduğumuz yedi maddeden oluşan esaslarla birlikte biraz inşaat yapanların işini zorlaştıracak olmamıza rağmen en azından tüm kontrolü imar müdürlüğümüze bir görev olarak Efes Selçuk Belediye Meclisi veriyor olacak” dedi.

    Önergenin gelecek hafta da İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme geleceğini ve yerel yönetimlerin artık süreçte daha fazla etkin olacağını belirten Sengel, “Mevcut yönetmelik ve mevzuatlar işe yaramadığının kanıtını 11 ilde yaşadık. Onun için yerel yönetimde biz devreye giriyoruz. Kendi ilçemizde biz devreye giriyoruz dedik. Büyükşehir de biz devreye giriyoruz diyor mevzuatların yetersizliğinden.  Her ne kadar 4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunu olsa da yaşanan depremlerde denetime ait binaların depremden etkilenmesi, can ve mal kayıplarına sebebiyet verilmiş olması yapı denetim kuruluşlarında yapılan denetimlerde ciddi eksiklik ve aksaklık olduğu için mevzuatın açığını kapatmak TBMM gibi bizim meclisimize düştü, ne acı ” dedi.

    Önergenin oylanmasının ardından konuşan Başkan Ceritoğlu Sengel; “İmar Müdürlüğü’ne talimatımız var. Yapı kullanma belgesini alınan her inşaat üzerinde beş yıllık periyotlarla binaların hepsi kontrol altına alınacak. Taşıyıcı kolon sistemlerinde bir sıkıntı var mı şikâyet olmaksızın bakılacak” dedi. Başkan Ceritoğlu Sengel ayrıca bundan sonraki süreçte halka yönelik, Efes Selçuk’a dair Türkiye’nin önemli isimlerinin katılacağı seminerler düzenleneceğini de belirtti.

     CAN MI? MAL MI?

    Deprem bölgesindeki izlenimleri üzerinden imar affını eleştiren Sengel, “Akıl almaz bir şey var. En son Hatay’daydım. Akıl alabilecek bir durum değil. Kimi binalar 2000 sonrası belli. Öyle binalar da var. İmar affı denen illet yüzünden bizim ilçemizde de olmak üzere kaçak yapı yapan yer çok oldu. Çünkü yapıyorsunuz sonra imar affına giriyorsunuz. Gidip mühürlediğimizde kaçak yapıların hepsini gösterip, seçim yaklaşıyor imar affı gelecek olan diyenler vardı. İmar affının ne kadar zararlı olduğunu ve canı yok ettiğini ifade ettik defalarca. Bunu önce millete alkışlattılar, sonra paralarını aldılar, sonra da öldürdüler. Kıssadan hisse. Bundan sonra herkes şuna bakacak; canım mı, malım mı? Biz de buna bakacağız. Konuşacak,  ağlayacak bir şey yok; can mı mal mı? Hala daha toplanmayan cesetler var, naaşını aldı diye sevinenler var. Kokudan kentte dolaşamıyorsunuz. İnsanları sabun gibi torbaların içine koyuyorlar. O yüzden hepimiz buna karar vereceğiz. Herkes kararını verecek, gelinen nokta dahilinde diyecek bir şey bulamıyorum” şeklinde konuştu.

    DEPREM RİSKİ TESPİTİ İÇİN ÜÇ YOL

    Meclis sonunda ise Selçuk’ta deprem riskleri ve binaların mevcut durum analizleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Cansu Bakıcıol tarafından yapılan sunumda yapılarının depreme karşı dayanıksız olduğunu düşünen vatandaşların izleyebileceği yollar hakkında bilgi verildi. Buna göre deprem riski için binalarının mevcut durum analizlerini yaptırmak isteyen vatandaşlar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesi üzerinden Riskli Yapı Tespiti, İzmir Büyükşehir Belediyesi internet sitesi üzerinden Yapı Durum Tespiti ve üçüncü yöntem olan Bina Performans Analizi ile özel çalışan inşaat mühendisliği şirketleri vasıtasıyla performans analizi yaptırabiliyorlar.

    Share. Facebook Twitter Telegram Email WhatsApp
    kpress
    • Website

    İlgini Çekebilir

    İzmit’te Sanat Akademisi depremzede gençleri bekliyor

    1 Nisan 2023 Genel

    Kocaeli’nde Otizm Spor ve Yaşam Evi faaliyete geçti

    1 Nisan 2023 Genel

    Marmaris Belediyesi’nden her köye bir iftar sofrası

    1 Nisan 2023 Genel

    Leave A Reply Cancel Reply

    İlanlar
    İlanlar
    Tüm Kategoriler
    • Dünya (98)
    • Eğitim (265)
    • Ekonomi (648)
    • Genel (3.057)
    • Köşe Yazıları (7)
    • Magazin (102)
    • Siyaset (401)
    • Spor (460)
    • Yaşam (2.224)
    • Yerel (403)
    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Kocaeli Haberleri olmak üzere girdiğimiz bu işimizde, sadece Kocaeli Haberleri yayınlamakla kalmayıp, tüm Türkiye haberlerini de yayınlamaya başladık

    Facebook Twitter Instagram WhatsApp RSS
    Son Dakika

    MESS hedefini belirledi

    1 Nisan 2023

    İzmit’te Sanat Akademisi depremzede gençleri bekliyor

    1 Nisan 2023

    Kocaeli’nde Otizm Spor ve Yaşam Evi faaliyete geçti

    1 Nisan 2023
    Popüler Haberler

    Şanlıurfalılardan depremzedelere yardım eli uzandı

    15 Şubat 2023410 Views

    Elimizi Taşın Altına Koymak Vakti Gelmedi mi?

    20 Şubat 2023237 Views

    İFTAR PROGRAMI DEPREMZEDELER İÇİN OKUTULAN KUR’AN-I KERİM TİLAVETİ İLE BAŞLADI
    SİVASLILAR İFTARDA BULUŞTU!

    31 Mart 2023206 Views
    © 2023 AK Haber V4. Tasarım: AKTOR Bilişim.
    • Home
    • Politics
    • Lifestyle
    • Science
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.