Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’nin yeni Depozito Yönetim Sistemi’ne (DOA) ilk günden gösterilen yoğun ilgiyi duyurdu. Bakan Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sistemin ilk gününde 1.5 milyonun üzerinde ambalaj toplandığını ve 649 binin üzerinde kullanıcının sisteme dahil olduğunu belirtti.
DOA ile Çevreye Katkı
Bakan Kurum, “Siz attınız, doğa kazandı. Milletimiz DOA’yı çok sevdi.” diyerek halkın sisteme olan ilgisine dikkat çekti. Depozito Yönetim Sistemi ile ilk günde 649 bin 244 kullanıcının dijital uygulamayı indirdiğini belirten Kurum, DOA makineleri aracılığıyla toplam 1 milyon 547 bin 850 adet cam, PET ve alüminyum içecek ambalajının geri dönüşüm amacıyla toplandığını ifade etti. Bu ambalajların geri dönüşümle yeniden kazanılarak daha temiz bir geleceğe katkı sağlayacağı vurgulandı.
Sistem Nasıl İşliyor?
Depozito Yönetim Sistemi, içecek ambalajlarının geri dönüşümünü teşvik etmek amacıyla hayata geçirildi. Tüketiciler, satın aldıkları ürünlerin ambalaj bedelini depozito olarak öderler. Boş ambalajları belirlenen toplama noktalarına (DOA makineleri) iade ettiklerinde, ödedikleri depozito tutarını geri alırlar. Bu sistem, hem geri dönüşüm oranını artırmayı hem de atık miktarını azaltmayı hedefliyor.
Geri Dönüşümün Önemi
Toplanan her ambalajın geri dönüşümle yeniden ekonomiye kazandırılması, doğal kaynakların korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi açısından büyük önem taşıyor. DOA sisteminin ilk günkü başarısı, Türk halkının çevre bilincinin yüksek olduğunun ve sürdürülebilir bir gelecek için bu tür sistemlere sahip çıktığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

