ABD ve İran’dan Hürmüz Boğazı’nda Güvenli Geçiş İçin Tarihi Anlaşma
  1. Anasayfa
  2. Dünya

ABD ve İran’dan Hürmüz Boğazı’nda Güvenli Geçiş İçin Tarihi Anlaşma

Izopoint - Yalıtım ve Yapı Kimyasalları

ANKARA – BHA’nın özel haberine göre, İran, stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemilerin güvenliğini teminat altına alacak bir mekanizma kurulması konusunda ABD ile anlaşmaya varıldığını duyurdu. İsviçre’de 18 saat süren yoğun müzakerelerin ardından İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, önemli ilerlemeler kaydedildiğini ve teknik ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Sözcü, görüşmeler sonucunda Hürmüz Boğazı’nda gemi geçişlerinin güvenliğini sağlayacak bir mekanizmanın oluşturulması hususunda mutabakat sağlandığını resmen açıkladı. Bu anlaşma, bölgedeki deniz ticaretinin kesintisiz devamı için kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Nihai bir anlaşmaya ulaşılabilmesi amacıyla resmi müzakerelerin başlatılmasına yönelik hazırlıkların da ele alındığı kaydedildi.

Uluslararası Arabuluculuk ve Yol Haritası

Katar ve Pakistan’ın arabuluculuğunda yürütülen yüksek düzeyli görüşmelerin ilk oturumu olumlu ve yapıcı bir atmosferde tamamlandı. Bu süreçte, arabuluculuk mekanizmasına siyasi denetim sağlayacak üst düzey bir komitenin kurulması konusunda fikir birliğine varıldı. Baş müzakerecilerin bu komiteye düzenli olarak raporlama yapacağı ve komitenin, 60 gün içerisinde nihai bir anlaşmaya ulaşmayı hedefleyen bir yol haritası üzerinde uzlaştığı bildirildi.

Bölgesel İstikrar Vurgusu

Görüşmeler kapsamında Lübnan’daki gelişmeler de gündeme geldi. Olası gerilimleri önlemek amacıyla bir çatışma önleme biriminin kurulması planlanıyor. Bu adım, bölgesel istikrarın sağlanması ve diplomatik çözüm yollarının güçlendirilmesi açısından önem taşıyor.

Daha önce, 14 Haziran’da Pakistan’ın arabuluculuğunda İran ve ABD arasında, çatışmaların sona erdirilmesi ve sorunların diplomatik yollarla çözülmesini öngören 14 maddelik bir mutabakat sağlanmıştı. Yeni anlaşma, bu sürecin daha da ileriye taşındığını gösteriyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir