NATO Zirvesi Ankara’yı Sahneye Taşıyor: ATO Başkanı Baran’dan Küresel Etki Vurgusu
  1. Anasayfa
  2. Yerel

NATO Zirvesi Ankara’yı Sahneye Taşıyor: ATO Başkanı Baran’dan Küresel Etki Vurgusu

Izopoint - Yalıtım ve Yapı Kimyasalları

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin, Türkiye ve başkent için küresel ölçekte önemli fırsatlar sunacağını belirtti. TRT’nin uluslararası yayınları aracılığıyla milyonlarca kişiye ulaşacak zirve, Ankara’nın kongre turizmi, lojistik kapasitesi, ulaşım altyapısı, savunma sanayii ve yüksek teknoloji alanlarındaki potansiyelini uluslararası alanda tanıtma imkanı bulacak.

NATO Ülkeleriyle Ekonomik Bağlar Güçleniyor

Baran, NATO ülkelerinin Türkiye’nin dış ticaretindeki kritik rolüne dikkat çekerek, bu ülkelerle olan ticaret hacminin toplam dış ticaretin %45’ini, ihracatın ise %55’ini oluşturduğunu vurguladı. Zirve’nin, ekonomik istikrarın güçlenmesi, ticaret kanallarının güvenliğinin sağlanması ve ülkeler arası iş birliğinin artmasıyla ihracatçılara yeni fırsatlar sunacağını ve üretim ile yatırım ortamını olumlu etkileyeceğini ifade etti. Özellikle savunma sanayii, yüksek teknoloji ve ihracat kapasitesiyle öne çıkan Ankara’nın bu fırsatlardan en güçlü şekilde yararlanması bekleniyor.

Savunma Sanayiinde Uluslararası İş Birlikleri Fırsatı

Ankara’nın Türkiye’nin savunma sanayii üssü konumunda olduğunu belirten Baran, şehrin güçlü ekosisteminin (savunma sanayii firmaları, teknoloji şirketleri, araştırma merkezleri, teknoparklar ve üniversiteler) savunma alanında geliştirilen projelerin diğer birçok sektöre (elektronik, yazılım, makine, metal sanayii, siber güvenlik, haberleşme teknolojileri) katkı sağladığını kaydetti. NATO’nun savunma ve güvenlik yatırımlarını artırma kararlarının, Ankara merkezli firmalar için uluslararası projelerde yer alma, ihracatı artırma ve yüksek katma değerli üretimi güçlendirme açısından önemli fırsatlar sunacağı belirtildi. Savunma ve ileri teknoloji sektörlerinin, Ankara’nın son yıllardaki ihracat başarısında önemli bir paya sahip olduğu ve zirvenin bu büyümeyi destekleyebileceği ifade edildi.

Hizmet Sektöründe Hareketlilik ve Ulaşım Altyapısı Güçleniyor

Zirve kapsamında Ankara’ya gelecek binlerce üst düzey katılımcı ve medya temsilcisinin, konaklama, yeme-içme, ulaşım, lojistik, perakende ticaret ve teknoloji başta olmak üzere hizmet sektöründe önemli bir ekonomik hareketlilik yaratacağı öngörülüyor. Otel ve restoranların günlerdir tam dolulukla çalıştığına dikkat çekilirken, zirvenin getireceği doğrudan döviz girdisinin ve ticari hacmin ekonomiye hareketlilik katacağı belirtildi. Ayrıca, Etimesgut’taki askeri havaalanının “Ankara Havalimanı” olarak hizmete açılmasının, Ankara’nın ulaşım altyapısını güçlendirerek şehrin imajını ve kongre turizmi, uluslararası fuarlar ile lojistik faaliyetler açısından avantajlarını artıracağı vurgulandı.

Savunma Sanayii Sergisi ve Küresel Tanıtım

Zirve vesilesiyle düzenlenecek savunma sanayii sergisinin, Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayiindeki birikimini küresel düzeyde tanıtarak yeni iş birliklerine, teknoloji transferlerine ve ihracat bağlantılarına zemin hazırlayacağı ifade edildi. Baran, NATO Zirvesi ile birlikte Ankara’nın diplomatik kimliğinin yanı sıra sanayi, teknoloji ve inovasyon gücünün de tüm dünyaya tanıtılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, bu tarihi organizasyonun Ankara’da yapılması kararında emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkürlerini iletti.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir