ISPARTA – BHA
Yörük kültürünün canlı tutulması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Isparta’nın Eğirdir ilçesine bağlı Serpil Köyü’nde görkemli bir şölen düzenlendi. Binlerce Yörük ve vatandaşın katılımıyla gerçekleşen etkinlik, renkli görüntülere sahne olarak katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı.
Yörük Kültürü Serpil Köyü’nde Canlandı
Serpil Köyü Muhtarı Ahmet Şenol ve Serpil Köyü Yörükleri Temsilcisi Torunoğlu Mustafa Sağlam’ın öncülüğünde organize edilen şölende, köy meydanı onlarca Yörük çadırıyla donatıldı. Geleneksel yaşamı yansıtan bu çadırlarda, Yörük kültürüne ait birbirinden değerli eşyalar sergilendi. Ziyaretçiler, geçmişten günümüze uzanan bu zengin kültürel mirası yakından tanıma fırsatı buldu.
“Türkistan’dan Anadolu’ya” temasıyla gerçekleştirilen şölen, Yörüklerin asırlardır süregelen yaşam kültürünü yeniden canlandırdı. Geleneksel Yörük kıyafetleri giyen ve ellerinde Türk bayrakları taşıyan katılımcılar, hem kültürel değerlerini yaşatma hem de geçmişlerine dair anılarını tazeleme imkânı buldu. Farklı şehirlerden gelen Yörük ailelerinin bir araya geldiği etkinlikte, birlik, beraberlik ve dostluk duyguları öne çıktı. Gün boyunca süren samimi sohbetler ve kültürel paylaşımlar, şölenin en dikkat çekici anları arasında yer aldı.
Protokol ve Vatandaşlardan Yoğun İlgi
Yoğun katılımla gerçekleşen programa; Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit, Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Ali Ertuğrul, Sarıidris Belediye Başkanı Osman Özdemir, MHP İl Başkanı Osman Gülay, Anahtar Parti İl Başkanı Elif Uzel Kurucu, İl Genel Meclis Üyeleri Abdurrahman Sinap ve Sadettin Onur, AK Parti Eğirdir İlçe Başkanı Mustan Özdemir, MHP İlçe Başkanı Hüseyin Kaya, İYİ Parti İlçe Başkanı Tahsin Taşbaş, DSİ 18. Bölge Müdürü Osman Ertan ve çok sayıda davetli ile vatandaş katıldı.
Şölende konuşan Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit ve Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, Yörük kültürünün Türk milletinin köklü değerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, bu tür etkinliklerin kültürel mirasın korunması açısından büyük önem taşıdığını belirttiler. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür eden protokol üyeleri, şölenin geleneksel hale getirilmesi temennisinde bulundular.
Yörük Göçü Canlandırıldı, Halk Oyunları Büyük Beğeni Topladı
Etkinliğin en ilgi çekici bölümlerinden biri, Yörük göçünün temsili olarak canlandırılması oldu. Geçmişte Anadolu’nun dört bir yanında sürdürülen göçebe yaşamı sembolik olarak yeniden yaşatılırken, katılımcılar o dönemin atmosferini yakından hissetti. AK Parti İlçe Başkanı ve Akpınar Yörük Çadırı İşletmecisi Mustan Özdemir’in babası Abdil Özdemir ile oğlu İbrahim Emir Özdemir’in sergilediği geleneksel halk oyunları gösterileri ise büyük beğeni topladı. Gösteriler sırasında vatandaşlar da müzik eşliğinde eğlenerek şenliğin coşkusuna ortak oldu.
Gün boyu süren etkinliklerde Yörük kültürüne özgü gelenekler yaşatılırken, birlik ve beraberlik mesajları verildi. Şölenin sonunda katılımcılara yemek ikramında bulunuldu. Binlerce kişinin bir araya geldiği organizasyonun ardından vatandaşlar, gelecek yıl yeniden buluşma temennisiyle Serpil Köyü’nden ayrıldı.
Gelecek Yıl Geleneksel Hale Gelmesi Bekleniyor
Serpil Köyü’nde ilk kez düzenlenen Yörük Şöleni, yoğun katılımı ve oluşturduğu kültürel atmosferle hafızalarda yer ederken, Yörük kültürünün yaşatılması adına önemli bir etkinlik olarak değerlendirildi. Yetkililer ve vatandaşlar, şölenin önümüzdeki yıllarda daha geniş katılımla geleneksel bir organizasyon haline gelmesini beklediklerini ifade ederek Serpil Köyü Muhtarı Ahmet Şenol ve Serpil Köyü Yörükleri Temsilcisi Torunoğlu Mustafa Sağlam’a teşekkür ettiler.

