Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde, 20 Mayıs 2000 tarihinde yaşanan ve 38 kişinin hayatını kaybettiği elim deniz faciasının 26. yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Törende, faciada hayatını kaybeden vatandaşlar dualarla anıldı, şehitlikleri yüceltildi.
Beşikdüzü Kaymakamı Ferhat Vardar, törende yaptığı konuşmada, 2000 yılındaki deniz kazasında 38 vatandaşın kaybetmenin derin üzüntüsünü dile getirerek, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. Vardar, bu tür acı olayların bir daha yaşanmaması için kamu kurum ve kuruluşları olarak ellerinden gelen gayreti göstereceklerinin sözünü verdi. İlçenin tarihinde böyle acı olayların yaşanabildiğini ancak bu kazanın en acı olaylardan biri olduğunu vurguladı. Kazada hayatını kaybedenlerin şehit olduğunu belirten Vardar, onların cennette kendilerini gördüklerine inanmanın teselli kaynağı olduğunu söyledi.
Beşikdüzü Belediye Başkanı Burhan Cahit Erdem de kısa bir konuşma yaparak, hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ise sabır diledi. Erdem, bu tür acı olayların bir daha yaşanmamasını temenni etti.
Konuşmaların ardından Liman mevkiinde deniz şehitleri için denize çelenk bırakıldı. Ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualarla anma programı devam etti.
Geçmiş yıllarda 3 gün süren kültür şenliği olarak düzenlenen anma programı, ilerleyen zamanlarda sadece çelenk sunma töreniyle sınırlı kalmıştı. Bu yıl ise faciada hayatını kaybeden 38 kişi anısına düzenlenen çelenk sunma programının ardından geleneksel etkinlikler yeniden canlandırıldı.
Geleneksel Etkinlikler Yeniden Hayat Buldu
Anma programı kapsamında, temsili yayla göçü canlandırması yapıldı. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanların süslenerek sahile indirilmesi renkli görüntüler oluşturdu. Beşikdüzü Belediye Başkanı Burhan Cahit Erdem ve İlçe Kaymakamı Ferhat Vardar da temsili hayvan yıkama etkinliğine katılarak vatandaşlarla birlikte çalıştı. Etkinliğe, Fatma Güdü’nün yaylaya gidecek inekleri yıkama sırasında söylediği türkü ve yöresel davul sanatçısı ile kemençeler eşliğinde oynanan horon ile renk katıldı.

