Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından açıklanan Şubat ayı verileri, üretici ile market arasındaki devasa fiyat farklarını gözler önüne serdi. Özellikle karnabahar ve marul gibi temel sebzelerde, market etiketlerindeki fiyatlar üretici fiyatlarının üç katına kadar çıktı. Bu durum, tüketicilerin mutfak bütçesini zorlarken, girdi maliyetlerindeki artışlar da üreticilerin belini bükmeye devam ediyor.
Şubat Ayında Fiyat Farkları Tavan Yaptı
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıklamalarına göre, Şubat ayında en dikkat çekici fiyat farkı karnabaharda yaşandı. Üreticiden ortalama 12,36 TL’ye alınan karnabahar, marketlerde 40,75 TL’den alıcı buldu. Bu da yüzde 229,7’lik bir fark anlamına geliyor. Benzer bir durum marulda da gözlendi; üreticiden 16,29 TL’ye alınan marul, marketlerde 53,20 TL’ye satılarak yüzde 226,7’lik bir fiyat artışına ulaştı. Kuru soğan ve pırasa da yüksek fiyat farklarına sahip diğer ürünler arasında yer aldı.
Marketlerde Artışlar, Üreticide Değişimler
Şubat ayında marketlerdeki 41 üründen 28’inde fiyat artışı kaydedilirken, en büyük artış yüzde 50,3 ile marulda görüldü. Fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 14,2 ile yeşil soğan oldu. Üretici cephesinde ise 33 üründen 18’inde artış, 7’sinde düşüş yaşandı. Marul üretici fiyatları yüzde 49,9 artarken, karnabahar yüzde 29 değer kaybetti.
Fiyat Farklarının Nedenleri ve Girdi Maliyetleri
Şemsi Bayraktar, bu fiyat değişimlerinin seralardaki üretim eğilimleri, talep dalgalanmaları, aşırı hava koşulları ve depolama kayıpları gibi çeşitli faktörlerden kaynaklandığını belirtti. Bununla birlikte, artan girdi maliyetleri üreticiler üzerindeki yükü daha da artırıyor. Şubat ayında amonyum sülfat gübresi yüzde 4,2, besi yemi yüzde 2,8 ve mazot yüzde 5,1 oranında zamlandı. Yıllık bazda ise bazı gübre ve yem fiyatlarındaki artışların yüzde 30’u aştığı bildirildi.


