İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan ve 40 gün süren çatışmaların ardından varılan geçici ateşkesi değerlendirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Pezeşkiyan, ateşkesin temelinde İran’ın diplomatik görüşlerinin kabul edilmesinin yattığını belirtti. Bu anlaşmanın, İran halkının sahnedeki varlığının ve liderliklerinin bir başarısı olduğunu vurguladı.
Pezeşkiyan, “Bugün de diplomasi meydanında, savunma alanında ve hizmet ulaştırmada yan yana durmaya devam edeceğiz.” ifadeleriyle, gelecekteki işbirliği ve dayanışma mesajı verdi.
ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta başlattığı saldırılar, İran’ın misillemeleri ve bölgeye yönelik operasyonlarla savaş boyutuna ulaşmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, 8 Nisan’da yaptığı duyuruda, “Hürmüz Boğazı’nın açılması şartıyla” iki haftalık ateşkesi kabul ettiklerini ve İran’dan gelen 10 maddelik teklifin müzakereler için uygulanabilir bir zemin oluşturduğunu belirtmişti.
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi ise, ülkenin savaşta hedeflerine ulaştığını ve nihai müzakerelerin İslamabad’da en geç 15 gün içinde sonuçlandırılmasının hedeflendiğini açıkladı. Bu süreç, diplomatik çözüm arayışlarının önemini bir kez daha ortaya koydu.

