Bakan Bak: Etnospor, Kültürün ve İnsanlık İdeallerinin Taşıyıcısıdır
  1. Anasayfa
  2. Yerel

Bakan Bak: Etnospor, Kültürün ve İnsanlık İdeallerinin Taşıyıcısıdır

Izopoint - Yalıtım ve Yapı Kimyasalları

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, Antalya’da düzenlenen 8. Etnospor Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, etnosporu spor, kültür, eğitim ve gençlik politikalarının kesişim noktasında stratejik bir alan olarak gördüklerini vurguladı. Bakan Bak, “Bizler geçmişi hatırlayan değil, geçmişten güç alarak geleceği inşa eden bir medeniyetin mensuplarıyız. Etnospor, bir oyundan öte kültürün, ruhun ve insanlık idealinin taşıyıcısıdır. Bu bağlamda gençlerimizin ata sporlarımızla buluşmasını sağlamak için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gazze ve Bölgesel Gerilimlere Vurgu

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Merkezi’nde gerçekleştirilen forumda konuşan Bakan Bak, Gazze’de yaşanan insanlık dramı ve İran ile ABD-İsrail arasındaki gerilimin dünya barışına olan inancı zedelediğini belirtti. Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bölgede ve dünyada barış, istikrar ve adaletin tesisi için spor ve kültür alanında da sorumluluk üstlenmeye devam ettiğini vurguladı. Ateşkesin sağlanması, sükunetin ve istikrarın yeniden tesis edilmesi, savaş sonrası kalıcı uzlaşmanın inşası için her türlü çabanın gösterileceğini dile getirdi.

Etnosporun Gençlik ve Kültür Politikalarındaki Yeri

Bakan Bak, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak etnosporu, spor, kültür, eğitim ve gençlik politikalarının kesişim noktasında stratejik bir alan olarak gördüklerini yineledi. Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) çerçevesinde, etnospor alanında onlarca projeye destek verilerek bu mirasın kampüslere taşındığını anlattı. Gençlik merkezleri, kamplar ve yurtlarda on binlerce gence ulaşılarak geleneksel sporların programların ayrılmaz bir parçası haline getirildiğini belirtti. Türkiye’deki 4 federasyonla geleneksel sporların ulusal ve uluslararası görünürlüğünü artırmak için yoğun çaba gösterildiğini ve bu sayede UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ndeki oyunların sayısının her geçen gün artırıldığını söyledi.

Spor Diplomasisi ve Gençlerin Güçlendirilmesi

Etnosporun, gençlerin korunması ve güçlendirilmesi açısından kritik bir araç olduğunu dile getiren Bakan Bak, geleneksel sporların disiplin, aidiyet ve dayanışmayı öğrettiğine işaret etti. Bağımlılık, yalnızlaşma ve kimlik arayışı gibi riskleri önlemenin yolunun, gençleri anlamlı, köklü ve değer temelli alanlarla buluşturmaktan geçtiğini vurguladı. Dünya Etnospor Birliği’ne 2015’ten bu yana destek verdiklerini ve “Geleneksel Sporlar ve Oyunlar Ansiklopedi Projesi”nin uluslararası ölçekte eşsiz bir başvuru kaynağı olacağını belirtti. Bu çalışmayla insanlığın ortak hafızasının korunacağını ve unutulmaya yüz tutmuş değerlerin yeniden görünür kılınacağını ifade etti.

Bakan Bak, sporun birleştirici gücüyle barış ve istikrarın, küresel ölçekte diplomatik girişimlerin daha anlamlı hale geldiğini söyledi. Etnosporun, ülkelerarası diyalog ve işbirliği için eşsiz bir ortam sunduğunu, Orta Asya’dan Balkanlar’a, Afrika’dan Asya’ya uzanan ortak tarih ve kültür bağlarını güçlendirmeyi, karşılıklı anlayışı artırmayı ve kalıcı işbirlikleri tesis etmeyi hedeflediklerini belirtti. Türk Devletleri Teşkilatı başta olmak üzere çok taraflı platformlardaki işbirliklerinin bu vizyonu desteklediğini sözlerine ekledi.

Bilal Erdoğan’dan Ethnosports 2027 Vurgusu

Dünya Etnospor Birliği Başkanı Bilal Erdoğan, Etnospor Forumları’nın aile birlikteliğine dönüştüğünü ve atalarımızın aynı yollardan geçtiğini gösterdiğini ifade etti. Geleneksel sporların ve oyunların bir milletin karakterini, sabrını, cesaretini ve dayanışma ruhunu yaşatan miraslar olduğunu ortaya koyduklarını belirtti. Dünya Etnospor Birliği’nin küresel bir hareket haline geldiğini ve farklı kıtalarda faaliyet gösteren üyelerle yüksek bir koordinasyon sağlandığını aktardı. Erdoğan, “Ethnosports 2027 Projesi, bu forumların ortaya koyduğu en somut, iddialı ve kapsayıcı çıktı oldu. Bu vizyon, dünyanın dört bir yanındaki geleneksel sporların ve oyunların tek bir çatı altında buluşacağı, kurallarıyla, yarışma sistemiyle ve kurumsal çerçevesiyle uluslararası ölçekte referans olacak kapsamlı bir mecra oluşturmayı hedefliyor.” dedi. Bu adımın geleneksel sporlar için yeni bir dönemin kapısını araladığını ve “Ethnosports 2027’nin, geleneksel sporların yeniden yükselişinin simgesi olacağına” inandığını belirtti. İhtiyaç duyulan şeyin barış olduğunu ve dünyanın yandığını, bu nedenle bir arada yaşayabilme imkanlarının arandığını sözlerine ekledi.

Forum, Dünya Etnospor Birliği’ne bağlı 29 ülkeden 50 kurumsal üyenin temsilcilerinin yanı sıra devlet yetkilileri, federasyon temsilcileri, akademisyenler ve araştırmacıların katılımıyla sona erecek.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir