Rize’de İkinci Çay Hasadı Tehlikesi: Ticaret Borsası Başkanından Kritik Uyarı
  1. Anasayfa
  2. Yerel

Rize’de İkinci Çay Hasadı Tehlikesi: Ticaret Borsası Başkanından Kritik Uyarı

Izopoint - Yalıtım ve Yapı Kimyasalları

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, yaklaşan ikinci sürgün yaş çay hasadı öncesinde önemli uyarılarda bulundu. Birinci sürgün alımlarının tamamlanmasıyla birlikte, sektörün ikinci sürgün dönemine daha planlı hazırlanması gerektiğini belirtti. Bu sezon ÇAYKUR yaklaşık 260 bin ton, özel sektör ise 200 bin ton civarında yaş çay alımı yaparak ilk sürgünü tamamladı. Yeni nesil çay toplama teknikleri ve motorlu hasat araçlarının yaygınlaşması, yaş çay hasat süresini önemli ölçüde kısalttı. Geçmiş yıllarda 35-40 gün süren hasat dönemi, bu sezon yaklaşık 25 günde tamamlandı.

Hasadın kısa sürede yoğunlaşması, hem ÇAYKUR hem de özel sektör fabrikalarında zaman zaman “yanık çay” olarak adlandırılan kalite kayıplarına yol açtı. Yetkililer, bu tür teknik sorunların gerekli planlamalar ve küçük düzenlemelerle önümüzdeki dönemlerde önlenebileceğini ifade ediyor.

Başkan Erdoğan, ikinci sürgün döneminin hem ürün miktarı hem de hasat yoğunluğu açısından daha büyük olmasının beklendiğini vurgulayarak, sektörün işleme kapasitesinin bu duruma uygun şekilde planlanması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Hasadın zamana yayılarak gerçekleştirilmesi, üretim sürecinin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır. Üreticilerimiz hasadı aynı döneme yoğunlaştırdığında, hem fabrikaların işleme kapasitesi zorlanacak hem de ürün kalitesi olumsuz etkilenebilecektir.” dedi.

Bu durumun çayın toplanması, işlenmesi, pazarlanması ve finansal süreçlerde çeşitli sıkıntılara yol açabileceğine dikkat çeken Erdoğan, ikinci sürgün döneminde planlı hareket edilmesi çağrısında bulundu.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir