Kars’ta Yaz Boyunca Ormanlara Giriş Yasak: Yangın Riskine Karşı Sıkı Tedbirler Alındı
  1. Anasayfa
  2. Yerel

Kars’ta Yaz Boyunca Ormanlara Giriş Yasak: Yangın Riskine Karşı Sıkı Tedbirler Alındı

Izopoint - Yalıtım ve Yapı Kimyasalları

Kars’ta, yaklaşan yaz aylarıyla birlikte orman yangınlarının önlenmesi amacıyla önemli kararlar alındı. 1 Temmuz – 31 Ekim 2026 tarihleri arasında il genelindeki ormanlık alanlara girişler yasaklanırken, piknik, mangal ve kamp gibi faaliyetlere yönelik yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Bu tedbirler, doğal varlıkların korunması ve olası yangın riskinin en aza indirilmesi hedefleniyor.

Kars Vali Yardımcısı Şeyma Aktaş Semiz başkanlığında toplanan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, 6831 sayılı Orman Kanunu çerçevesinde alınan kararları kamuoyuyla paylaştı. Alınan kararlar, ormanlık alanların korunmasını ve olası tehlikelerin önüne geçilmesini amaçlıyor.

Kars Ormanlık Alanlarına Girişler Yasaklandı

Alınan komisyon kararı gereğince, Soğuksu Tabiat Parkı haricindeki tüm Kars ormanlık alanlarına, belirtilen tarihler arasında yetkili personel dışında kimse giremeyecek. Bu yasağın, hem vatandaşların güvenliğini sağlamak hem de Kars’ın orman varlığını korumak amacıyla uygulandığı yetkililer tarafından vurgulandı.

Mesire Alanlarında Saat ve Mangal Kısıtlamaları

Girişine izin verilen mesire alanlarında da kurallar geçerli olacak. Bu alanlara saat 20.00 ile 08.00 arasında giriş yapılamayacak. Ormanlık alanlarda ateş yakmak tamamen yasaklanırken, yalnızca belirlenmiş ocaklarda veya mangal ünitelerinde kontrollü bir şekilde ateş yakılmasına izin verilecek. Ayrıca, kamping işletmeleri dışındaki ormanlık alanlarda çadır kurmak ve kamp yapmak da yasak kapsamına alındı.

Havai Fişek ve Dilek Balonları Kullanımı Yasak

Orman yangını riskini artırabilecek havai fişek ve dilek balonlarının kullanımı, düğün, kutlama gibi organizasyonlarda da yasaklandı. Orman çevresinde çobanlar, avcılar ve diğer vatandaşlar için ateş yakmak da kesin olarak yasaklandı.

Anız Yakanlara Yasal İşlem

Valilik, anız yakmanın ciddi yangın riskleri oluşturduğuna dikkat çekerek, bu tür eylemlerde bulunanlar hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu. Tarım ve Orman Müdürlükleri, çiftçilere yönelik bilgilendirme çalışmalarını sürdürecek.

Kamu Kurumları Tehdide Karşı Hazır

Yangınlara karşı alınan tedbirler kapsamında, enerji nakil hatlarının kontrolü için Aras EDAŞ ile koordinasyon sağlanacak. Olası yangınlarda İl Özel İdaresi, belediyeler, DSİ, Karayolları ve kolluk kuvvetleri, araç ve personeliyle söndürme çalışmalarına destek verecek. Ormanlık alanlar, drone ve KGYS kamera sistemleriyle daha yakından takip edilecek.

Vatandaşlara Ormanları Koruma Çağrısı

Kars Valiliği, tüm vatandaşları orman yangınlarına karşı duyarlı olmaya davet etti. Camilerde bilgilendirmeler, billboardlar ve broşürler aracılığıyla yangın riskine karşı farkındalık çalışmaları yürütülecek. Valilik, “Ormanlarımızı Birlikte Koruyalım” sloganıyla alınan kurallara uyulması çağrısında bulundu. Yasaklara uymayanlar hakkında ilgili yasal mevzuat çerçevesinde gerekli idari ve adli işlemlerin uygulanacağı bildirildi.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir