IMF’den Küresel Büyüme Uyarısı: Savaş Ekonomiyi Yavaşlatıyor, Enflasyon Yükseliyor
  1. Anasayfa
  2. Dünya

IMF’den Küresel Büyüme Uyarısı: Savaş Ekonomiyi Yavaşlatıyor, Enflasyon Yükseliyor

Izopoint - Yalıtım ve Yapı Kimyasalları

Uluslararası Para Fonu (IMF), Orta Doğu’da yaşanan çatışmaların küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Raporda, artan belirsizlik, ticaret engelleri ve finansal piyasalardaki dalgalanmaların, daha önce teknoloji yatırımları ve destekleyici politikalarla dengelenen ekonomik görünümü zayıflattığı belirtildi.

IMF, mevcut tahminlerini çatışmaların sınırlı kalacağı ve etkilerinin 2026 ortasına kadar azalacağı varsayımıyla oluşturduğunu açıklarken, olası bir uzama veya genişlemenin daha ciddi senaryoları tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Rapora göre, küresel büyümenin 2026 yılında %3,1‘e gerilemesi ve 2027’de %3,2 seviyesinde seyretmesi bekleniyor. Bu rakamlar, uzun vadeli ortalamaların altında kalma eğilimini sürdürüyor.

Enflasyon Beklentileri Artışta

Küresel enflasyon tahminlerinde ise yukarı yönlü revizyonlar göze çarpıyor. Bu yıl enflasyonun %4,4‘e yükselmesi, 2027’de ise %3,7‘ye gerilemesi öngörülüyor. Enerji fiyatlarındaki sert artışlar yaşanması durumunda ise büyümenin %2‘ye kadar düşebileceği ve enflasyonun %6‘nın üzerine çıkabileceği belirtildi.

Gelişmiş Ekonomilerde Büyüme Yavaşlıyor

Gelişmiş ekonomilerde de büyüme beklentilerinde düşüşler yaşanıyor. ABD ve Avro Bölgesi başta olmak üzere birçok ülkenin büyüme tahminleri aşağı çekilirken, Çin’in büyüme tahmini de sınırlı düzeyde azaltıldı. Buna karşılık, Hindistan ve Rusya için büyüme beklentilerinde artış kaydedildi.

Türkiye Ekonomisi İçin Öngörüler

Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl %3,4, gelecek yıl ise %3,5 büyümesinin beklendiği ifade edildi. Enflasyonun 2026 sonunda %28,6, 2027’de %21,4 seviyesine gerilemesi öngörülürken, işsizlik oranının sırasıyla %8,3 ve %8,7 olması bekleniyor.

Genel olarak, küresel ekonomiye yönelik risklerin aşağı yönlü olduğuna dikkat çekilen raporda, jeopolitik gelişmelerin ekonomik görünüm üzerinde belirleyici olmaya devam edeceği vurgulandı.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir