Çorum’da kış aylarında yaşanan yoğun yağışlar, şehir şebekesine su sağlayan barajlardaki doluluk oranlarını artırarak olumlu bir gelişme yarattı. Ancak yetkililer, su kaynaklarının henüz tam anlamıyla güvende olmadığını ve kritik seviyenin sürdüğünü vurguluyor.
Barajlardaki Son Durum ve Kullanılabilir Su Miktarı
Çorum Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Yasemin Ağca Kafa, 2026 yılına girerken etkili olan yağışların umut verici olduğunu ancak su rezervlerinin henüz hedeflenen seviyelere ulaşmadığını belirtti. Kafa tarafından paylaşılan güncel verilere göre, Çorum’un su ihtiyacını karşılayan barajlardaki kullanılabilir su miktarları şu şekilde:
- Yenihayat Barajı: 5,5 milyon metreküp
- Çorum Barajı: 3,1 milyon metreküp
- Hatap Barajı: 285 bin metreküp
- Koçhisar Barajı: 9,5 milyon metreküp
Toplamda yaklaşık 18 milyon metreküp su hacmine ulaşılmasına rağmen, Çorum merkezin yıllık su tüketiminin 22 milyon metreküp olduğu göz önüne alındığında, durumun henüz tam olarak rahatlatıcı olmadığı anlaşılıyor.
Yetkililerden Açıklamalar ve Geleceğe Yönelik Beklentiler
Yasemin Ağca Kafa, son yağışların durumu olumlu etkilediğini ancak henüz tam bir rahatlama için erken olduğunu ifade etti. Yılbaşında %3,5-4 civarında olan baraj doluluk oranlarının, yağışların ardından %9-10 seviyelerine yükseldiği kaydedildi. Yetkililer, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında beklenen yağışların devam etmesi durumunda su rezervlerinin daha da iyileşebileceğini öngörüyor. Ancak mevcut yağışların yalnızca kısa vadeli bir çözüm sunduğu ve bu yılın su ihtiyacını karşılamaya yetebileceği belirtiliyor.
Su Tasarrufu Çağrısı
Bu kritik süreçte su tasarrufunun hayati önem taşıdığına dikkat çeken Kafa, tüm vatandaşlara seslendi. Her bireyin su tasarrufu konusunda göstereceği hassasiyetin, mevcut durumu daha kolay atlatmada büyük rol oynayacağını vurguladı. “Bir şişe su ne ki demesinler. Her evde yapılacak tasarruf, bu süreci daha rahat atlatmamızı sağlar.”

