Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), taşınmaz temini süreçlerini ilgilendiren yönetmelikte önemli bir değişikliğe imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile birlikte, yenilenebilir enerji projelerinin hayata geçirilmesini hızlandırmak amacıyla acele kamulaştırma sürecine dair yeni bir geçici madde yönetmeliğe eklendi. Bu adım, enerji sektöründeki yatırımları teşvik etmeyi hedefliyor.
EPDK tarafından hazırlanan ve bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tarafından Yürütülen Taşınmaz Temini İşlemleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında, daha önceki yönetmelikte yer alan bazı ifadeler kaldırıldı. Özellikle, 2 Kasım 2021 tarihli yönetmeliğin 10’uncu maddesinin birinci fıkrasındaki “tesisler için gerekli olan” ifadesi metinden çıkarıldı.
Yönetmeliğe eklenen yeni geçici madde, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim faaliyetleri için kritik önem taşıyor. Buna göre, önlisans veya lisans sahibi özel hukuk tüzel kişilerinin talepleri uygun görüldüğünde, gerekli özel mülkiyete konu taşınmazların temini için 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca EPDK tarafından acele kamulaştırma kararı alınabilecek. Bu kararın ardından mahkemelerce verilecek acele el koyma kararlarıyla süreç hızlandırılacak ve diğer işlemler ilgili kanun hükümlerine göre yürütülecektir.


