Nilüfer Belediyesi, Deprem Simülasyon Merkezi’ni sadece bir tatbikat alanı olmaktan çıkararak, Bursa’nın afetlere hazırlık kapasitesini artıracak bir ‘eğitim mutfağı’ haline getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birliği (MEB AKUB) ile iş birliği içinde hayata geçirilen ‘Akran Eğitimi’ modeli, gençlerin afet bilinci konusunda birbirlerini eğittiği yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Bu proje ile bilginin paylaşılarak çoğaldığı geniş bir bilinç ağı oluşturulması hedefleniyor.
Nilüfer Belediyesi, afetlere karşı daha dirençli bir kent yaratma vizyonunu, sadece yapısal güçlendirmeyle sınırlı tutmayıp toplumsal bilinç düzeyini yükseltmeye odaklıyor. 1-7 Mart Deprem Haftası’nda MEB AKUB ile başlatılan “Okul Tabanlı Afet Bilinci ve Akran Eğitimi” programı kapsamında, Bursa’nın en donanımlı tesislerinden biri olan Nilüfer Belediyesi Deprem Simülasyon Merkezi, kapsamlı bir eğitim merkezine dönüştürüldü.
Nilüfer İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde düzenlenen tanıtım programında, projenin detayları paylaşıldı. Programa Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yunus Bulut ve ilgili kurum yöneticileri katıldı.
Nilüfer Belediyesi ve MEB AKUB arasındaki iş birliğiyle ilçe genelindeki tüm öğrencilere ulaşılması amaçlanıyor. Üç aşamalı olarak planlanan modelde; okullarda temel afet bilinci eğitimi verilecek, ardından simülasyon merkezinde uygulamalı eğitimler ve tatbikatlar gerçekleştirilecek. Proje ile her yıl yaklaşık bin öğrencinin simülasyon merkezinde eğitim alması öngörülüyor.
‘Kendi Hazırlığımızı Yapmak Zorundayız’
Etkinlikte öğrencilere seslenen Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, deprem hazırlığının sadece binaları güçlendirmekle kalmayıp, toplumsal bilincin de en az o kadar önemli olduğunu belirtti. Olası bir İstanbul depreminde Bursa’nın kendi kendine yetebilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Özdemir, şunları söyledi:
“Bugün burada, çocuklarımızın ve kentimizin güvenli geleceği için hayati bir adımı paylaşıyoruz. MEB AKUB ile gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği, Bursa’da sadece Nilüfer’e özel, örnek bir model sunmaktadır. Bu iş birliği sayesinde, belediyemize ait olan ve Bursa’daki iki tesisten biri olan Deprem Simülasyon Merkezimizi, duman odamızı ve tüm eğitim kampüsümüzü öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin hizmetine açıyoruz. Biz burada işin ‘mutfağını’ ve teknik imkanlarını sağlıyoruz; öğretmenlerimiz ise pedagojik formasyonlarıyla bu imkanları en doğru şekilde öğrencilerimize aktarıyor. Bu projenin en heyecan verici yanı ise ‘Akran Eğitimi’ modelidir. Özellikle 11. ve 12. sınıftaki akredite olmuş gençlerimiz, kendi sınıf arkadaşlarına afet bilinci eğitimi verecekler. Gençlerin birbirine öğrettiği, bilginin paylaştıkça çoğaldığı sürdürülebilir bir bilinç ağı oluşturuyoruz.”
Afetlere hazırlıklı olmanın önemli bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Başkan Özdemir, “Bu sorumluluğu eğitim camiamızla omuz omuza taşımaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bu değerli çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, projemizin Nilüfer’imize hayırlı olmasını diliyorum. Hep birlikte daha dirençli ve daha güvenli bir Nilüfer için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
‘Türkiye’ye Rol Model Proje’
Proje kapsamındaki çalışmaların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takdir edildiğini ve tüm Türkiye için bir rol model olarak gösterildiğini belirten Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yunus Bulut, “Öğrencilerimizin afetlere karşı yetkinliklerinin artırılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için bu merkezin çok büyük önemi var. Öncelikle emeklerinize teşekkür ediyoruz. Ve bu iş birliğini gerçekten çok önemsiyoruz. Burada deneyim kazanacak gençlerimizin bu gönüllülük hareketini sadece Nilüfer’e değil Bursa’nın geneline hizmet edecek şekilde dalga dalga büyütmesini arzu ediyoruz. Bu anlamlı projede emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.
Nilüfer Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü yerleşkesinde bulunan ve yerel yönetimler düzeyinde Bursa’daki tek deprem simülasyon merkezi olan tesis, projenin kilit noktasını oluşturuyor. Projenin ilk gününde Nilüfer’deki çeşitli okullardan gelen 10. ve 11. sınıf öğrencileri, bu merkezde kapsamlı eğitimlerden geçti. Konuşmaların ardından Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, protokol üyeleri ve öğrenciler, simülasyona katılarak deprem anındaki doğru davranışları deneyimleme fırsatı buldu.


