Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin çiftçilere yönelik üretim maliyetlerini düşürme, tarımsal üretimi artırma ve hayvancılığı destekleme amacıyla başlattığı projeler meyvelerini veriyor. Belediyenin geçen dönem yüzde 75 hibeyle sağladığı yem bitkisi tohumları ekildikten sonra gelişerek hasat edilmeye başlandı. Üreticiler, sulama imkanlarının artmasıyla birlikte tarlalarındaki silajlık mısırları biçerdöverlerle topluyor.
Selimköy Mahallesi'nde çiftçilikle uğraşan ve aynı zamanda muhtar olan Emin Akçay, belediyenin tarımsal desteklerinden faydalananlardan biri. Akçay, 50 dönümlük arazisinde ilk olarak belediyenin yüzde 75 hibeli desteğiyle süt otu yetiştirdi. Süt otu hasadının ardından aynı alana ikinci ürün olarak silajlık mısır eken Akçay, şu anda mısır hasadını gerçekleştiriyor. Yetişen silajlık mısırlar, büyükbaş hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için kullanılacak. Bu sayede üreticiler, yem maliyetlerini araziden elde ettikleri ürünle karşılarken, fazlalık üretimle de ekonomik gelir elde ediyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin tarımsal sulama yatırımları da çiftçiler için büyük önem taşıyor. Bölgede tamamlanan kapalı devre sulama kanalı sayesinde tarım arazileri düzenli ve güvenilir suya kavuştu. Daha önce sulama imkanları kısıtlıyken yılda sadece bir ürün alabildiklerini belirten çiftçiler, yeni sistemle ilk ürünün ardından ikinci ürünü de yetiştirebiliyor. Bu durum, hem toprakların üretim kapasitesini artırıyor hem de çiftçilerin aynı araziden elde ettiği geliri yükseltiyor. Sulama imkanlarının artması, kuraklık endişelerini azaltırken ürünlerin gelişimini de olumlu etkiliyor. Yeterli suya ulaşan arazilerde yem bitkileri daha sağlıklı gelişerek verim beklentisini artırıyor.
Kandıra Selimköy Mahalle Muhtarı ve çiftçi Emin Akçay, Büyükşehir Belediyesi'nin tohum ve sulama desteklerinin üretimde önemli bir kolaylık sağladığını dile getirdi. Akçay, "50 dönüm arazimizde önce süt otu ektik ve hasadını yaptık. Ardından aynı yere silajlık mısır ektik. Daha önce sulama imkanımız olmadığı için yılda bir ürün alabiliyorduk. Sulama kanalının tamamlanmasıyla birlikte topraklarımız suya kavuştu. Şimdi ilk ürünün ardından ikinci ürünü de yetiştirebiliyoruz. Bu hem verimimizi hem de kazancımızı artırdı." ifadelerini kullandı. Akçay, Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 75 hibeli yem bitkisi tohumu desteğinin maliyetleri düşürdüğünü vurgulayarak, "Destekleri ve sulama yatırımları için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ve Başkan Tahir Büyükakın'a teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.
Yorumlar
Henüz onaylanmış yorum yok. İlk yorumu siz yazın.