Keçiören Belediyesi personeline, afet ve acil durumlarda vatandaşlara yönelik psikolojik ilk yardım konusunda eğitim verildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Keçiören Sosyal Hizmet Merkezi iş birliğiyle düzenlenen eğitimde, afetzedelerle ilk iletişimin nasıl kurulacağı, anlık ihtiyaçlarının tespiti ve doğru yönlendirme yöntemleri ele alındı.
Sosyolog Ecem Yıldız Bal tarafından verilen eğitimde, psikolojik ilk yardımın travmatik olaylardan etkilenen kişilerin kendilerini güvende hissetmelerini sağlamayı, sakinleşmelerine yardımcı olmayı ve ihtiyaç duydukları hizmetlere ulaşmalarını kolaylaştırmayı amaçlayan insani bir destek yaklaşımı olduğu belirtildi. Eğitimin içeriğinde psikolojik ilk yardımın kimlere, hangi durumlarda uygulanabileceği, uygulama basamakları ve doğru iletişim yöntemleri hakkında bilgiler paylaşıldı.
Teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı bölümlerin de yer aldığı eğitimde, personel kaza anını ve yardıma giden kişiyi canlandıran roller üstlenerek senaryolar üzerinden afet veya acil durumdan etkilenen bireylere nasıl yaklaşılması gerektiğini uygulamalı olarak öğrendi. Bu sayede katılımcılar, ilk temas sırasında güven verici iletişim kurmanın, kişiyi sakinleştirmenin, bulunduğu ana odaklanmasını sağlamanın ve ihtiyaçlarını analiz ederek ilgili kurumlara yönlendirmenin önemini deneyimleme fırsatı buldu.
Eğitimin temel hedefinin, afet ve acil durumdan etkilenen kişiyi rahatlatmak, güvende hissetmesini sağlamak ve yalnız olmadığını hissettirmek olduğu vurgulandı. Ayrıca, bireyin fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarının doğru değerlendirilerek gerekli destek ve hizmetlere yönlendirilmesinin, afet sonrası iyileşme sürecinde kritik bir rol oynadığı ifade edildi.
Bu eğitimle birlikte Keçiören Belediyesi personelinin, olası afet ve acil durumlarda vatandaşlara daha bilinçli, doğru ve etkili destek sunabilmesi hedeflenerek farkındalıklarının artırılması amaçlandı.
Yorumlar
Henüz onaylanmış yorum yok. İlk yorumu siz yazın.