Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), BELTEK ve Gazi Üniversitesi iş birliğiyle Hasta ve Yaşlı Bakıcı Eğitimi ve İstihdam Projesi'ni hayata geçirdi. Proje, bakım alanında çalışmak isteyenlere mesleki yeterlilik kazandırmayı ve vatandaşların bakım konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedefliyor.

Proje kapsamında katılımcılara temel bakım, ileri bakım uygulamaları, hijyen, iş sağlığı ve güvenliği, ilk yardım ve yaşlı bakımı gibi konularda eğitim veriliyor. İki günlük ilk yardım eğitiminin ardından katılımcılar, Gazi Üniversitesi'nde mesleki eğitimlerine devam ediyor. Haftada üç gün, toplam 108 saat ve 12 hafta sürecek eğitimlerde teorik bilgilerin yanı sıra yatakta hasta bakımı, kişisel hijyen ve baş yıkama gibi uygulamalı dersler de yer alıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Mümtaz Yavuz, artan yaşlı nüfusla birlikte nitelikli hasta ve yaşlı bakım personeline olan ihtiyacın arttığını belirtti. Yavuz, "Bu eksiklikleri görünce ne yapabiliriz diye çalıştığımızda bizim BELTEK'ler üzerinden ve Gazi Üniversitesi ile birlikte bu konuyu enine boyuna konuştuk" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ayça Yusufoğlu Köroğlu, BELTEK programları kapsamında ilk kez Sağlık İşleri Dairesi ile birlikte hasta ve yaşlı bakıcı eğitimi verdiklerini söyledi. Köroğlu, "BELTEK'ler aracılığıyla biz 15 ana dalda insanlara kurs veriyoruz. Bu kurslar kapsamında da ilk defa bu sene Sağlık İşleri Dairesi ile birlikte yürüttüğümüz bir kursumuz var hasta ve yaşlı bakıcı eğitimleri. Bu eğitimler kapsamında insanlar gelip kariyer merkezlerimizde de istihdamla ilgili, iş gücü yaratmakla ilgili destek alabiliyorlar ya da bu eğitimleri istedikleri gibi kendi hayatlarında da uygulayabilecekleri bir fırsat buluyorlar" diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Çalışkan, evde hasta ve yaşlı bakımını üstlenecek kişileri bilinçlendirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Çalışkan, "28 Eylül itibarıyla kursumuza başladık. Kursumuza oldukça yoğun bir katılım vardı, şu an tek şube 20 öğrenci ile kursumuzu başlattık. Haftada 3 gün 108 saat olacak şekilde 12 haftalık bir kurs. Saat 18.00'de başlıyor akşam saati çünkü katılımcılarımız mesai saatlerinden sonra istedikleri için akşam saatleri şeklinde yapıyoruz. Hem teorik hem de uygulamalı ders veriyoruz. Nüfus gittikçe yaşlanıyor ve yaşlanma ile beraber bakıma ihtiyaç da artıyor. Biz evde bu hizmeti verecek kişilerin hasta bakımını nasıl yapacaklarına dair bir bilgilendirme yapıyoruz" dedi.

Projeye katılan İrem Bahadır, lisans mezunu bir hemşire olarak hastalarına daha geniş bir perspektiften hizmet sunmayı amaçladığını belirtti. Emre Dolu ise ileride aile bireylerinin veya yakınlarının ihtiyaç duyabileceği durumlara hazırlıklı olmak ve olası iş imkanları için bu eğitimi aldığını söyledi. Her iki katılımcı da aldıkları ilk yardım eğitiminden duydukları memnuniyeti dile getirdi.