ANKARA – BHA
Kadın emeğini ve kuşaklar arası aktarımı odağına alan “Kalbin Emeği” sergisi, Nallıhan’ın iğne oyası ustalarının hayatlarını ve üretim süreçlerini, dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı F. Dilek Yurdakul’un objektifinden sanatseverlerle buluşturuyor. Bu sergi, yalnızca bir fotoğraf seçkisi olmanın ötesinde, kültürel hafızayı görünür kılan çok katmanlı bir sanat etkinliği olarak öne çıkıyor.
Sergi, Nallıhan’da iğne oyası üreten kadınların emeğiyle ördükleri dünyaları, estetik bir anlatıya dönüştürüyor. Geleneksel bir zanaatın sabır, duygu ve hafıza ile kurulan derin bir anlatı biçimi olduğunu vurgulayan sergi, kadın emeğinin taşıdığı duygusal katmanları da ön plana çıkarıyor.
Yapay Zeka ile Yenilikçi Bir Bakış
Sergi kapsamında dikkat çeken bir diğer unsur ise yapay zeka enstalasyonu. Fotoğraflarda yer alan duyguların yapay zeka araçlarıyla analiz edilerek soyut görsellere dönüştürüldüğü bu bölüm, geleneksel üretim ile dijital çağın ifade biçimleri arasında yenilikçi bir köprü kuruyor. Bu çalışma, kadın emeğinin duygusal ve kültürel derinliğini yeni ifade biçimleriyle görünür kılmayı amaçlıyor.
Kadın Emeğine Saygı Duruşu
Serginin küratörlüğünü de üstlenen KADUM Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, etkinliğin önemine değinerek şunları söyledi: “Kadın emeği, çoğu zaman görünmeyen ama toplumsal yapıyı taşıyan en güçlü unsurlardan biridir. Nallıhan iğne oyası, yalnızca bir el sanatı değil; kadınların hayatla kurduğu ilişkinin, sabrın ve üretimin estetik bir ifadesidir. Bu sergiyle, hem kültürel mirasımızı korumayı hem de bu mirası yaşatan kadınların hikâyelerini görünür kılmayı amaçlıyoruz.”
Anneler Günü vesilesiyle düzenlenen bu etkinlik, anneliğin, üretmenin ve kuşaklar arası aktarımın görünmeyen emeğine bir saygı duruşu niteliği taşıyor. Akademi, sanat ve toplumsal sorumluluğu bir araya getiren sergi, kültürel mirasın korunmasına ve kadın üreticilerin güçlendirilmesine katkı sunmayı hedefliyor.
Sergi, 18 Mayıs Pazartesi gününe kadar ziyarete açık olacaktır.

