Hollanda'da gözaltına alındıktan sonra İtalya'ya iade edilen Türk iş insanı Hasan Uzun, hakkında çıkan Papa'ya suikast planı ve terör örgütü üyeliği iddialarının somut delillerle desteklenmediğini belirtti. Uzun, yargılama sürecinde savunma hakkının kısıtlandığını ve kendi lehine olan delillerin dosyaya eklenmediğini öne sürdü.
Türkiye'de uzun yıllardır kafe işletmeciliği yapan Hasan Uzun, Temmuz 2024'te İtalya'nın Trieste kentindeki bir tren istasyonunda bulunan valizde silah ve mühimmatın tespit edilmesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Hollanda'da gözaltına alındığını anlattı. Kamuoyuna Papa'ya suikast hazırlığı ve terör örgütü bağlantısı iddialarıyla yansıyan sürecin ardından İtalya'ya iade edildiğini belirten Uzun, aylarca cezaevinde kaldıktan sonra ev hapsine alındığını ifade etti.
Uzun, kamuoyunda yer alan suçlamalar ile İtalya'daki yargılama arasındaki farklara dikkat çekerek, hakkındaki iddiaların somut delillerle desteklenmediğini savundu.
Soruşturma sürecinde lehine olabilecek delillerin dosyaya dahil edilmediğini iddia eden Uzun, Trieste Tren İstasyonu'ndaki güvenlik kameralarının incelenmediğini, valizine başka kişilerce silah yerleştirildiğini gösteren görüntülerin dikkate alınmadığını ileri sürdü. Ele geçirilen silahta kendi parmak izi veya DNA'sının bulunmadığını da belirten Uzun, bu durumun yargılamada yeterince değerlendirilmediğini öne sürdü.
Hasan Uzun, yargılama sürecinde savunma hakkının kısıtlandığını da iddia etti. Avukat görüşmelerinde tercüman desteği alamadığını, anlamadığı belgelerin imzalatılmak istendiğini ve Hollanda makamlarının iade dosyası ile kararları kendisi ve avukatlarıyla paylaşmadığını söyledi. Bu durumun adil yargılanma hakkı açısından soru işaretleri yarattığını savundu.
Cezaevinden tahliye edildikten sonra uygulanan ev hapsi tedbirlerinin yaşamını kısıtladığını belirten Uzun, temel ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlandığını ve uygulanan şartların fiilen ikinci bir cezalandırmaya dönüştüğünü ifade etti.
Yaklaşık iki yıldır süren hukuki süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Hasan Uzun, tek talebinin tüm delillerin eksiksiz incelenmesi ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi olduğunu vurguladı. Hakkındaki ağır suçlamaların hangi somut delillere dayandırıldığının açıklanmasını ve lehine olduğunu belirttiği delillerin de yargılamada değerlendirilmesini talep etti.
Yorumlar
Henüz onaylanmış yorum yok. İlk yorumu siz yazın.