Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Anlaşması, uluslararası jeopolitik tartışmaların odağı haline geldi. Uzmanlar, Ortadoğu'dan Güney Asya'ya uzanan bu gelişmenin, İslam dünyasında yeni bir güç dengesinin başlangıcı olup olmadığını değerlendiriyor.
Türk İnternet Medya Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Azerbaycan Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger, anlaşmaya ilişkin dikkat çekici bir analiz yayımladı.
Alesger'e göre Mekke Anlaşması, sıradan bir askeri protokol olmanın ötesinde stratejik bir öneme sahip. Pakistan'ın nükleer caydırıcılığı, Türkiye'nin savunma sanayiindeki teknolojik yetkinliği ve Suudi Arabistan'ın ekonomik gücü, bu anlaşmayla ilk kez ortak bir stratejik zeminde bir araya geliyor. Alesger, bu iş birliğinin bireysel orduların gücünden ziyade ortak bir güvenlik ve güç modelini temsil ettiğini vurguladı.
Anlaşmanın, Türkiye'nin İHA-SİHA teknolojileri, Pakistan'ın stratejik kapasitesi ve Suudi Arabistan'ın yatırım gücünün birleşimiyle bölgede yeni bir güç dengesi oluşturabileceğini belirten Alesger, kamuoyunda dile getirilen 'bir ülke savaşa girerse diğerleri onun yerine savaşacak' şeklindeki yorumların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Alesger, anlaşmanın asıl amacının savunma sanayii iş birliği, askeri teknoloji transferi, istihbarat paylaşımı ve lojistik koordinasyon olduğunu belirtti. Bu kapsamda, Pakistan'ın yaklaşık 650 bin, Türkiye'nin 450 bin ve Suudi Arabistan'ın 300 bini aşkın aktif askeri personeline sahip olduğu bilgisine de yer verdi.
Azerbaycan ile Türkiye arasındaki Şuşa Beyannamesi'nin güçlü bir ortak savunma zemini oluşturduğuna değinen Alesger, Türkiye'nin Katar ile sürdürdüğü askeri iş birliğini hatırlatarak, ilerleyen dönemlerde Katar ve Azerbaycan'ın bu platforma dahil olabileceğini, hatta Mısır'ın da gündeme gelebileceğini değerlendirdi.
Alesger, analizini şu sözlerle tamamladı: "Mekke'de atılan imza yalnızca üç ülkenin anlaşması değildir. Bu, İslam dünyasında savunma sanayii, ekonomik güç ve stratejik güvenliği aynı çatı altında birleştiren yeni bir jeopolitik eksenin habercisidir."
Yorumlar
Henüz onaylanmış yorum yok. İlk yorumu siz yazın.