Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İş Birliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Görüşmede Erdoğan, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin her zamankinden daha ileri bir seviyede olduğunu belirtti. Özellikle Rus turistlerin Türkiye turizmi açısından taşıdığı öneme vurgu yapan Erdoğan, Antalya'daki turizm hareketliliğinde Rus ziyaretçilerin kilit rol oynadığını ifade etti.
Görüşmede ele alınan önemli konulardan biri de Akkuyu Nükleer Güç Santrali oldu. Erdoğan, Türkiye-Rusya ilişkilerinde Akkuyu'nun stratejik bir konuma sahip olduğunu ve santralin tamamlanma aşamasına gelerek açılışının beklendiğini söyledi. Erdoğan, Akkuyu'nun faaliyete geçmesiyle yeni nükleer santral projeleri için de zemin hazırlanabileceğini dile getirdi.
Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki tarım ve enerji alanlarındaki güçlü iş birliğinin altını çizerek, bu iş birliğinin farklı sektörlerde de devam ettiğini belirtti. Bu kapsamda iki ülke arasındaki ilişkilerin çeşitliliğine ve derinliğine dikkat çekildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yeniden bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Putin, Türkiye'nin Rusya için hem dış politika hem de ekonomi alanlarında ayrıcalıklı bir ortak olduğunu vurguladı. Hükümetlerarası komisyonun aktif çalışmasından ve ekonomik iş birliğinin yüksek seviyede sürdürülmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Putin, ortak projelerin hızla devam ettiğini kaydetti.
Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk ünitesinin bu yıl içinde devreye alınmasının hedeflendiğini de sözlerine ekledi. Rus lider ayrıca, Türkiye'ye gelen Rus turist sayısındaki artışa dikkat çekerek, geçen yıl yaklaşık 7 milyon Rus turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini bildirdi.
Yorumlar
Henüz onaylanmış yorum yok. İlk yorumu siz yazın.