Ege Bölgesi'nin su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründeki ihracat performansı, son çeyrek asırda önemli bir büyüme göstererek bölge ekonomisindeki payını artırıyor. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Ağustos ayında son 12 aylık ihracatını 2 milyar doların üzerine taşımasının ardından, Eylül ayında 193 milyon dolarlık ihracatla Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki birlikler arasında ayın lideri oldu.

Birlik, 2026 yılının Ocak-Eylül döneminde ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 15 artırarak 1 milyar 313 milyon dolardan 1 milyar 509 milyon dolara yükseltmeyi başardı ve böylece yeni bir ihracat rekoruna imza attı.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir, sektörün 25 yıllık dönüşüm sürecine dikkat çekerek, "2001 yılında 50 milyon dolarlık ihracatla son sırada yer alan sektörümüz, bugün 2 milyar doların üzerinde bir ihracat hacmine ulaştı. Başlangıçta Ege İhracatçı Birlikleri'nin toplam ihracatındaki payımız yüzde 1,8 iken, bu oran günümüzde yüzde 15,3'e yükseldi. Bu başarı, üretim gücümüzün, ihracatçılarımızın girişimciliğinin ve uluslararası pazarlardaki rekabetçiliğimizin bir sonucudur. Eylül ayındaki liderliğimiz önemli bir kilometre taşıdır, ancak hedefimiz zirveye yerleşmektir. Bu başarıda emeği geçen tüm ihracatçılarımıza teşekkür ederiz," ifadelerini kullandı.

Sektörün lokomotifi konumundaki su ürünleri ihracatı, 2026 yılının Ocak-Eylül döneminde 1 milyar 222 milyon dolara ulaştı. Su ürünlerinin Birliğin toplam ihracatındaki payı yüzde 81'e yükselirken, levrek, çipura ve Türk somonunun uluslararası pazarlardaki güçlü varlığı ihracat performansını destekledi.

Türkiye'nin levrek ve çipura üretim ve ihracatında dünya lideri olduğunu belirten Demir, Egeli ihracatçıların bu alanlarda büyük başarılar elde ettiğini vurguladı. 2026 yılının Ocak-Eylül döneminde levrek ihracatı yüzde 25 artışla 424 milyon dolardan 531 milyon dolara çıkarken, Türkiye'nin toplam levrek ihracatının yüzde 89'u Egeli ihracatçılar tarafından gerçekleştirildi. Çipura ihracatı 390 milyon dolara ulaşırken, Türkiye'nin toplam çipura ihracatının yüzde 86'sı karşılandı. Türk somonu ihracatı ise yüzde 24 artışla 176 milyon dolardan 216 milyon dolara yükseldi.

Su ürünleri dışındaki diğer ürün gruplarında da önemli artışlar kaydedildi. Yumurta ihracatı, 2026 yılının Ocak-Eylül döneminde yüzde 79'luk artışla 71 milyon dolardan 128 milyon dolara çıktı ve su ürünlerinin ardından en çok ihraç edilen ikinci ürün grubu oldu. Aynı dönemde kanatlı sektörü 93 milyon dolar, süt ürünleri 27 milyon dolar, bal 10,6 milyon dolar ve diğer ürün grupları 24 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Tüm ürün gruplarının katkısıyla 2027 yılında ihracatın 2,3 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nin su ürünleri ihracatında Rusya Federasyonu 182 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, Yunanistan 179 milyon dolarla ikinci, İtalya ise 175 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Yumurta ihracatında İtalya 26 milyon dolarla liderliğini sürdürürken, Polonya'ya yapılan ihracat yüzde 704'lük rekor artışla 2,7 milyon dolardan 22 milyon dolara çıkarak zirve ortağı oldu. Birleşik Arap Emirlikleri ise 17,8 milyon dolarlık ihracatla üçüncü pazar konumunda. Kanatlı ürünleri ihracatında Irak 14,8 milyon dolarla ilk sırada, süt ürünleri ihracatında Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 3,3 milyon dolarla önde, bal ihracatında ise ABD 5,5 milyon dolarla zirvede yer aldı.