Antalya'da bu yıl 11'incisi düzenlenen Uluslararası Kaleiçi Old Town Festivali, gala yemeğiyle başladı. Muratpaşa Belediyesi tarafından, tarihi Kaleiçi'nin uluslararası alanda tanıtılması ve dünya şehirleri arasında kültürel bağların güçlendirilmesi amacıyla organize edilen festivalin açılış etkinliği Akra Antalya'da yapıldı.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve eşi Ümran Uysal'ın ev sahipliği yaptığı geceye Antalya Valisi Hulusi Şahin ile çok sayıda davetli katıldı. Gala yemeğinde konuşan Başkan Uysal, Kaleiçi'nin son yıllarda geçirdiği dönüşüme vurgu yaparak festivalin kültürel mirasın korunması ve uluslararası iş birliklerinin geliştirilmesindeki rolünü anlattı.

Festival kapsamında bugüne kadar yaklaşık 200 dünya şehrini ağırladıklarını ve bu şehirlerle karşılıklı ziyaretler ile kültürel paylaşımlar aracılığıyla güçlü bağlar kurduklarını ifade eden Uysal, gelecekte kültür turları ve alternatif turizm deneyimlerinin öneminin artacağını belirtti. Uysal, bu süreçte Kaleiçi ve kardeş şehirlerin kültürel varlıklarının daha da değerleneceğini söyledi.

Kaleiçi'nin tarihsel ve kültürel zenginliğine de değinen Başkan Uysal, antik Pamfilya bölgesinin farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bir coğrafya olduğunu hatırlattı. Konuşmasında Termessos Antik Kenti'nin Büyük İskender'e karşı direnişine atıfta bulunan Uysal, kenti özgürlük ve cesaretin simgesi olarak tanımladı. Termessos'un ruhunun, Büyük İskender'e boyun eğmeyen Anadolu halkının insancıl romantizmini ve özgürlük mücadelesini temsil ettiğini dile getirdi.

Festivalin konuk şehirlerinden Gradara Belediye Başkanı Filippo Gasperi, 2018'den beri katıldıkları festivalin kendileri için eşsiz bir deneyim olduğunu belirtti. Dünyanın farklı yerlerinden delegasyonlarla bir araya gelerek ortak sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirme fırsatı bulduklarını söyleyen Gasperi, festivalin tarihi kentler arasında fikir alışverişi ve iş birliği için zemin hazırladığını vurgulayarak Muratpaşa Belediyesi'ne teşekkür etti.

Zejtun Belediye Başkanı Joan Agius ise festivalin farklı kültürleri tanıma ve paylaşma açısından önemine değindi. Malta ile Antalya arasında kültürel bir köprü kurulduğunu belirten Agius, insanların bir araya gelerek kültürlerini paylaşmasının ilgi çekici olduğunu ve konferansın kültürel alışverişe olumlu katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Moldova'dan Komrat Belediye Başkan Yardımcısı Stephan Kara da festival sayesinde farklı kültürleri bir arada görme ve bağlantılar kurma şansı yakaladıklarını belirterek Başkan Uysal'a teşekkürlerini iletti.